Alkohol je sveta vladar

Prihaja veseli december, čas ko je v zraku posebna klima, čas, ko je kuhanček in kuhan gin posebno doživetje. Je čas obdarovanja, veselja in tudi čas, ko alkohol teče v potokih.

Slovenija je dežela vina, piva, šnopsa, jabolčnika in še česa. Alkohol je del skoraj vseh prireditev. Žal pa smo tudi dežela v samem vrhu po številu umrlih zaradi alkohola. Namreč zaradi bolezni in stanj, ki so dokazano posledica škodljive rabe alkohola, približno vsakih 11 ur umrla vsaj ena oseba. Srhljiv podatek.

Alkohol je legalna droga in je bolezen, ki potrebuje zdravljenje in ohranjanje stanja abstinence. Na tem področju je v Sloveniji kar nekaj zmede. Če ravno so se pristopi zdravljenja v zadnjih letih spremenili, izboljšali in so veliko bolj humani, se je žal zavedanje in »prisila« obiskov klubov, ki pomagajo zdravljencu ohranjati abstinenco zmanjšala. Število teh klubov se je zmanjšalo, prav tako po zdravljenju ni obvezno več obiskovati takšen podporni klub. Da bo ironija še večja, so se letos na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve odločili, da klube zdravljenih alkoholikov, ki spadajo pod t.i. štajerski konec ne bodo finančno podprli. S tem pa zapečatili usodo marsikateremu klubu in posledično zdravljencu.

Težave z alkoholizmom so v naši lepi deželici pod Alpami alarmantne. Konec koncev skoraj tedensko poslušamo, kaj vse je kakšen uradnik naredil pod vplivom alkohola. A vendar se še nekateri posamezniki trudijo ozaveščati o zdravem odnosu do alkohola in posledici le-tega na celotno družino alkoholika in konec koncev na družbo.

Klub zdravljenih alkoholikov z 48-letno tradicijo

Eden takšnih klubov je vsekakor Klub zdravljenih alkoholikov Aljažev hrib Celje. Zgodovina kluba sega v davno leto 1971, ko je dr. Zvonimir Lamovec v težnji pomaganja odvisnikom od alkohola, želel ustanoviti klube tam, kjer je bilo to nujno. Takrat se je pokazala priložnost pri Krajevni skupnosti Aljažev hrib Celje in s skupnimi močmi so na Ustanovni skupščini v Narodnem domu Celje, 3. 4. 1971, ustanovili klub. Svoje delovanje so pričeli s kar 84 člani.

Klub je želel osveščati o alkoholizmu na območju Občine Celje in celjske regije. Člani kluba so bili prisotni povsod, kjer so razpravljali o omejitvi širjenja alkohola in o borbi proti njemu. Sodelovali so s klubi zdravljenih alkoholikov po Sloveniji, pomagali pri ustanovitvah novih klubom po širši regiji (KZA Lik Savinja, KZA Štore, KZA Mesnine, KZA Cinkarna, ki so pripadali matičnemu klubu KZA Aljažev hrib ter kot soustanovitelji KZA Velenje, KZA Žalec, KZA Laško, KZA Steklarna Rogaška Slatina) in se celo udeležili 4. kongresa klubov ZA Jugoslavije v Zagrebu. Takrat je bilo v Sloveniji po podatkih Bolnišnice Vojnik okoli 80.000 alkoholnih bolnikov. Člani so se čutili dolžni, da se z vsemi silami borijo proti širjenju alkoholizma, kar ostaja težnja še dandanes.

Tekom let se je z vsakim novim strokovnim vodjem način delovanja spremenil, prilagodil takratni strokovni obravnavi in novostmi na področju zdravljenja alkoholizma.

Kljub temu, da so po starosti in dolžini abstinence »najstarejši« še delujoči klub v Sloveniji še svoje misije niso opravili, dokler je toleranca do alkoholizma v Sloveniji zelo visoka. Prepričani so, da lahko še naredijo ogromno za zanamce in jim privzgojijo zdrav odnos do alkohola.

Cvetkov memorial – predavanje dr. Christiana Gostečnika

In ravno v teh dneh, natančneje 7. 12. 2019 ob 17 uri prirejajo strokovno predavanje dr. Christiana Gostečnika, v dvorani Krajevne skupnosti Aljažev hrib Celje. Predavanje bo posvečeno nedavno preminulem njihovemu članu Cvetku in bo prvo v sklopu Cvetkovega memoriala. Tema predavanja bo Alkohol v družini. Ker je vstop prost je nujna predhodna prijava.

Alkohol je tihi ubijalec in prizadene celotno družino. Žal pa je v Sloveniji še zelo toleranten odnos do te odvisnosti. O težavah se govori le takrat, ko je opiti človek nasilen ali povzroči prometno nesrečo. Kadar je zabaven ali tih je pitje sprejemljivo. Meja med odgovornim pitjem in alkoholizmom je tam, ko nekdo pije, ker mora in njegovo telo to zahteva. Neumno je debatirati o tem, ali je merilo deci vina ali steklenica ali dve. Alkoholizem je bolezen, ki potrebuje zdravljenje, ker posameznik brez alkohola ne more normalno delovati. Pijanec ali pijančevanje je zgolj faza, moment, ko se pije preveč in telo še ni odvisno. Kje sta pa vi?

Članek je bil objavljen na spletni strani Slovenec https://www.slovenec.org/2019/11/30/alkohol-je-sveta-vladar/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja