Terapija

Sodobni čas narekuje hiter tempo življenja, na račun številnih ugodnosti pa v zakup vzamemo stres in dovzetnost za negativne vplive okolice. Vsakomur se zgodi, da je kakšen dan težji in da se zdi, da se mu je vse obrnilo na glavo. A v duhu »jutri je novi dan« preživi te težke dneve. Težava nastane, ko je teh dni preveč in ima človek občutek, da je sam na svetu, da ga nihče ne razume in da mu nihče ne more pomagati. Takrat ljudje iščejo in običajno najdejo različne rešitve, nekatere so ali konstruktivne ali ni prinesejo nič novega ali pa človeka pahnejo še v večjo stisko.

Ljudje smo si različni in zato nam ustrezajo različne stvari. Nekomu bo pomagalo že, če se bo lahko z nekom le pogovoril (svetovanje), drugemu šport, tretjemu pospravljanje, četrtemu pogovor s prijateljem, petemu klic vedeževalke, šestemu kozarec, dva vina… a če kljub naboru možnosti, ki bi nam teoretično pomagali, še vedno čutite, da nekaj manjka, potem je rešitev le terapija (psihoterapija).

Kljub temu, da so t .i. psihoterapije že kar nekaj let prisotne v Slovenskem prostoru, so le-te še vedno »tabu« tema. Nekaj kar izbereš, ko imaš res hude psihične težave, motnje… Še vedno nimamo urejenega zakona, ki bi natančno ovrednotil, kaj je naloga psihologa, psihiatra, kličnega psihologa in psihoterapevta. Še vedno lahko vsakdo, ki je prebral nekaj t. i. duhovnih knjig sebe okliče za psihoterapevta in posamezniku naredi ogromno škode. Zato pri izbiri psihoterapevta bodite previdni.

Na inštitutu ETEOS vam nudimo terapije, ki v osnovi izhajajo iz relacijsko družinske terapije (študij zakonska in družinska terapija), hkrati pa glede na potrebe uporabnika kombiniramo še z drugimi pristopi npr. z analitično psihoterapijo, kognitivno-vedenjsko terapijo, sistemsko terapijo, humanistično-eksistencialno terapijo, imago terapijo, geštalt terapijo, čuječnostjo

VRSTE TERAPIJ:
¤ INDIVIDUALNA TERAPIJA (posameznik),
¤ ZAKONSKA TERAPIJE (par),
¤ DRUŽINSKE TERAPIJE in
¤ ZOOMTERAPIJE (individualne, zakonske, družinske).

»TEMATSKO PODROČJE TERAPIJ«:
¤ želja po dvigu samopodobe,
¤ duhovna rast,
¤ želja po spreminjanju življenjske situacije,
¤ žalovanje po smrti bližnjega,
¤ stiska po/ob ločitvi,
¤ stiska po zlorabi,
¤ stiska po/ob nasilju,
¤ stiska po/ob travmi,
¤ težave pri vzgoji,
¤ težave z otroki,
¤ težave v partnerskem odnosu,
¤ težave s starši, stari starši,
¤ težave s taščo, tastom, zetom, snaho,
¤ težave s sorodniki,
¤ težave v službi,
¤ težave z odnosi,
¤ težave z odvisnostjo (alkohol, droge, odnosi, hrana…),
¤ težave s samostojnostjo,
¤ občutek depresije,
¤ občutek anksioznosti,
¤ občutek izgorelosti,
¤ občutek paničnih napadov,
¤ občutek manjvrednosti,
¤ soočenje z motnjami,
¤ soočenje s svojcem, ki ima motnjo, je odvisnik, ima težavo…

Terapije se izvajajo po trenutno veljavnem ceniku. Na posvetovalnem obisku se z uporabnikom/i določi način oz. pristop terapije, časovnica izvajanja terapij (gre za ciklus 12 terapij na tedenski ravni, ki se lahko ponovi šele po pol leta od zadnje terapije) in načini plačila. Uporabnik je seznanjen tudi s terapevtskim sporazumom, etičnim kodeksom in možnostmi drugačne pomoči. Posvetovalni obisk je namenjen predvsem ugotovitvi »ujemanja« uporabnika in terapevta, saj se na inštitutu ETEOS zavedamo, da vsak terapevt ne ustreza vsakomur in da je za razrešitev »težav« uporabnika nujno potrebno medsebojno zaupanje, spoštovanje in t. i. občutek varnega prostora. V nasprotnem primeru bi uporabniku povzročili več škode kot koristi, kar pa ni ne etični, ne moralno, še manj pa človeško in v skladu z duhom in miselnostjo, ki jo zagovarjamo in ji sledimo.