Skupine

Človek je bitje odnosov in za svojo rast, razvoj in tudi »celjenje« ran potrebuje sočloveka. Osebo, ki razume njegov svet, ki razume njegovo stisko in ga ne obsoja, ne zahteva od njega ničesar. Mu le stoji ob strani, mu poda svoj pogled, je rama za jokanje in uho, ki posluša. Skupine za samopomoč so te, ki posamezniku zagotovijo varen prostor, občutek pripadnosti in prostor, kjer posameznik lahko čuti kar čuti, misli, kar misli in dela tisto kar želi delati. Skupine so prostor, kjer je zagotovljena popolna anonimnost in je prostor, kjer se udeleženci zavežejo, da zgodbe, bolečine in vedenje ostane tam. Iz skupine so odnese le znanje in način, kako kaj rešiti.

Skupine za samopomoč:

ALKOHOLIZEM (Če ste alkoholik, zdravljen alkoholik, ali zgolj menite, da potrebujete pomoč, pogovor, saj niste ravno prepričani, da imate težavo, oz. jo ima vaš svojec, pokličete 040 533 224 (Anton, KZA Aljažev hrib Celje), kjer se bodo z vami pogovorili in z vami opravili t. i. uvodni intervju. Slednje pomeni zgolj to, da vas bodo povprašali po težavi, kako jo vidite, vam predstavili pogoje in na koncu se sami odločite, ali se boste sami udeležili srečanja. Terapevtka Instituta ETEOS v KZA Aljažev hrib Celje, že vrsto let tam vodi skupine za samopomoč, katere člani so zdravljeni alkoholiki in njihovi svojci. Medse sprejmejo tudi vse, ki še niso prepričani ali imajo problem z alkoholom, bi potrebovali zgolj pogovor, potrditev in pomoč. Prav tako tudi svojce, ki imajo doma alkoholika, ki si ne prizna, da ima težave. Skupina veliko da na anonimnost in zaupanje, zato vse kar se udeleženci pogovarjajo na skupini ostane v skupini.)

ZOOMSKUPINE:

  • ZA RAZVEZANE (Ločitev zna biti prava nočna mora, še posebej, če vsaj eden izmed zakoncev ostane zgolj ranjena oseba. Postopki na sodišču, CSD in še kje znajo biti težavni. Prav tako družba kljub navidezni solidarnosti težko razume zagati razvezanih, še posebej ko gre za čisto vsakdanje zadeve. Stiske, ko razvezani prvič za praznik ostane sam, ko je na prvem dopustu sam…znajo biti hude. Tudi iskanje novega partnerja zna včasih prinesti goro težav. Da o novem socialnem okolju sploh ne zgubljamo besed. Včasih pomaga zgolj pogovor nekoga, ki gre skozi podobno situacijo, nekoga, ki že določene poti prehodil. Ravno temu je namenjena skupina za samopomoč. Ker je skupina anonimna in poteka preko spletnih aplikacij, če želite biti del le-te pišite ali na eteos.zdt@gmail.com ali na info@instituteteos.si ali pokličite na 031 555 877, kjer boste dobili vse potrebne informacije.)

  • DEPRESIJA/IZGORELOST/ANKSIOZNOST (Na trenutke se zdi, da je vse več depresije, izgorelosti, anksioznosti in da so to t. i. »in« stanja. Mogoče je res marsikomu priročen izgovor za lenobo, za beg ali kaj drugega, a za osebo, ki se je znašel v situaciji, ko mu življenje vodijo omenjena »stanja« ni kaj nič priročno. Vsak dan, ura, minuta so bitka za katero se zdi, da vodi le v poraz. Seveda medikamenti pomagajo, a tudi pogovor, bližina in razumevanje tistih, ki čutijo, doživljajo podobno naredi veliko, veliko več. Skupina je anonimna in jo vodi strokovno usposobljena oseba. Skupina poteka po v naprej določenem planu, zato se je za vključitev potrebno prijaviti in opraviti uvodni intervju, šele takrat se dobi ustrezna povezava na tedenska srečanja. Če želite biti del le-te pišite ali na eteos.zdt@gmail.com ali na info@instituteteos.si ali pokličite na 031 555 877, kjer boste dobili vse potrebne informacije.)

  • STARŠE OTROK, KI IMAJO MOTNJE (Vzgoja otrok je prava umetnost, še večja pa, če ima otrok kakšno motnjo. Pa naj bo govora o razvojni, vedenjski ali osebnostni motnji. Občutki, ki starša prevevajo ob tem je težko opisati. Težko je dobiti sogovornika, ki dejansko razume kaos v glavi starša in kaos, ki se dogaja pred očmi starša. Nemoč, ko lastnemu otroku ne znaš, ne zmoreš pomagati ubija in pušča globoke rane. Včasih pomaga le pogled z druge strani, kakšen res dober, drugačen nasvet in ravno temu je namenjena ta skupina za samopomoč. Skupina je anonimna in poteka preko spletnih aplikacij, če želite biti del le-te pišite ali na eteos.zdt@gmail.com ali na info@instituteteos.si ali pokličite na 031 555 877, kjer boste dobili vse potrebne informacije.

  • SAMSKE (Pravijo, da človeku ni dobro biti sam. A kot družba smo naravnani k temu, da mnogi začnejo samske obsojati in se spraševati, kaj je narobe z njimi. Ideja o tem, da je nekdo raje sam ni lastna večini ljudem. Nehote ali pa tudi hote potem samskim osebam povzročajo marsikatero preglavico. Marsikdaj se zgodi, da so samske osebe »izobčene« iz družbe, stigmatizirane brez potrebe. Mnogi gredo čez to polje obsodb z dvignjeno glavo in se jih tovrstna miselnost ne dotakne, marsikoga pa prizadene in mu načne samopodobo. Ravno zaradi tega poteka ta skupina, ki ustvarja prostor za delitev stisk, izkušenj, za pridobivanje nasvetov in predvsem za druženje. Skupina je anonimna in poteka preko spletnih aplikacij, če želite biti del le-te pišite ali na eteos.zdt@gmail.com ali na info@instituteteos.si ali pokličite na 031 555 877, kjer boste dobili vse potrebne informacije.)

  • ZA ZLORABLJENE (Po zadnji narejeni raziskavi je v Sloveniji zlorabljena vsaka peta deklica in vsak sedmi deček, a se kljub temu zlorabe še vedno pometa pod preprogo. Vsaka zloraba je travmatična, a le od posameznika je odvisno kako se bo z njo soočil in kako jo »predelal«. Hkrati pa je nujno, da svojo pot okrevanja začne čim hitreje po storjeni zlorabi. Slednje pa se na trenutke zdi kot misija nemogoče, saj marsikdo ne ve, da je bil zlorabljen, le njegovo vedenje ni v skladu s tem, kar se od njega pričakuje. Dostikrat pa žrtev niti ne ve kam naj se obrne, celo prijavi zlorabo, a je ponovno zlorabljena s strani sistema. Skupina je namenjena vsem, ki vedo, da so bili zlorabljeni, tistim, ki v kolesju sistema hodijo po poti prijave, tiste, ki sumijo, da so bili zlorabljeni, pa niso prepričani. Skupina je anonimna, terapevtsko vodena, zaprta za javnost in mora uporabnik najprej opraviti uvodni intervju. Zanj se prijavi ali na eteos.zdt@gmail.com ali na info@instituteteos.si ali pokliče na 031 555 877, kjer bo dobil vse potrebne informacije.)

Vse skupine potekajo po letno določenem planu in imajo svoja pravila, ki jih uporabniki s podpisom t. i. skupinskega sporazuma sprejmejo in se zavežejo, da se jih bodo držali. Srečanje skupin je preko spletnih aplikacij (Zoom, Teams, Skype, Cisco…odvisno od tega, katere uporabniki dejansko imajo), enkrat tedensko v popoldanskih/večernih urah, ca. dve šolski uri, razen skupina za alkoholike, ki se izvaja v sodelovanju z KZA Aljažev Hrib Celje poteka v živo, ob petki popoldan.

Članarina za zoomskupine je v skladu z veljavnim cenikom. Cenik za srečanja v živo za alkoholike določa KZA Aljažev hrib Celje.