Odhod z zdravljenja

gleda, da mi je bilo na zdravljenju tako všeč, da sem oddelek psihiatrije obiskal kar trikrat. Cel roman bi lahko napisal o svojem alkoholizmu in o poteku vsakega zdravljenja. Veliko sem takrat doživel, marsikoga prizadel in predvsem mi je uspelo narediti veliko neumnosti.

Hvaležen sem okolici, sodelavcem, predvsem pa domačim, da niso obupali nad mano in so me vedno znova poslali na zdravljenje. Vsako je bilo potrebno. Vsako zdravljenje mi je pustilo nekaj, kar me je vsaj nekaj časa držalo v pravi smeri.

A glede na to, da je bil odhod na moje zadnje zdravljenje zelo senzacionalen, bi mi lahko bilo jasno, da bom tokrat uspel. Kot že dvakrat poprej sem bil prepričan, da lahko svoje pitje nadzorujem, da en kozarček tu in tam ne bo težava. Bil je, in to velika.

Tako velika, da je ženi prekipelo in mi je v vinski kleti odprla vse sode z vinom, da je vino iz njih steklo. Sledilo je, v moji pijani glavi, logično dejanje in sem prazne sode spravil ven, na polje, in ker živim na hribu, so se odkotalili v dolino.  

Po zdravljenju pred tem dogodkom bi moral hoditi v bližnji KZA Štore, kjer nisem zdržal dolgo. Nisem jih imel volje poslušati, nisem čutil, da spadam tja, ker sem se zdravil zaradi drugih. Jaz nisem imel problemov z alkoholom.

Čutil sem se dovolj močnega, da sam abstiniram. Naboj Pohorskega dvora, kjer sem se zdravil, in volja po abstinenci sta trajali skoraj deset let. Z njima pa tudi želja po omami, ki je samo naraščala.

Nisem več zdržal. Obdobje pitja alkohola je bilo kratko. Da je bilo tako, se moram zahvaliti ženi, ki je aktivirala »krizni štab« – poleg tega, da mi je zlila vino iz soda  in po zelo hitrem postopku so me odpeljali na zdravljenje, še zadnjič.

Rešila me je iz krempljev alkohola. Le njej se moram zahvaliti, da sem danes še tukaj, živ in zdrav ter trezen. Vseskozi me je spodbujala, mi stala ob strani in mi oproščala ter pomagala pri abstinenci. Nič od tega ji ni bilo treba početi. Vesel sem, da me ima toliko rada, da je šla z mano čez pekel in da mi je oprostila premnoge napake.

Ko sem zadnjič prišel z zdravljenja, mi je izbiro kluba svetoval prijatelj. Ta isti prijatelj, ki sem ga nedolgo pred tem jaz, zdravljen alkoholik, a ne ozdravljen, peljal na zdravljenje.

Takrat se je prebudila tudi moja potreba, želja, da pomagam ljudem, ki se borijo in trpijo v alkoholizmu. Mnogim sem pomagal in jim še, celo izobraževanje za laičnega terapevta sem opravil.

Naučil sem se, da za tako pomemben korak v življenju – da si priznaš, da imaš težavo – potrebuješ čas in podporo. Naučil sem se poslušati in ne obsojati, pomagati in ne grajati. Prisluhnem vsakemu, ki je pripravljen razložiti svoje probleme, in mu svetujem po svoji moči.

A kljub dolgoletni abstinenci se še vedno sramujem dejanj, ki sem jih počel v pijanosti. Veliko se jih spomnim, še več pa sem jih pozabil. Veliko je takih, ki sem jih v hudi pijanosti počel, pa se jih niti nisem zavedal. Včasih se ob kakšnem čudnem pogledu sprašujem, če sem v tistem času, ko »filma ni«, naredil kaj temu, čigar oči me čudno gledajo.

Cilji alkoholika so približno enaki, v prvi vrsti abstinenca. Vem pa, da se noben alkoholik ni odločil za zdravljenje, dokler ni doživel popolnega poraza. Vsak je potreboval tisti hudi trenutek, da se je zlomil in dojel, da ima težavo, ki je sam ne bo mogel rešiti.

Članek je bil objavljen na spletni strani Slovenec https://www.slovenec.org/2021/03/02/odhod-z-zdravljenja/

19 thoughts on “Odhod z zdravljenja

 1. You are in point of fact a excellent webmaster.
  This web site loading speed is incredible. It seems that
  you are doing any distinctive trick. In addition, the contents are masterpiece.
  you’ve performed a fantastic job on this subject!
  Similar here: tani sklep and also here: Dobry sklep

 2. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my website to rank
  for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Thanks! I saw similar text here: Hitman.agency

 3. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with
  Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank
  for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Appreciate it!

  You can read similar blog here: Backlink Building

 4. Wow, incredible blog structure! How long have you ever been blogging for?
  you made running a blog glance easy. The whole look of your site is great,
  as smartly as the content material! You can see similar here sklep internetowy

 5. Wow, fantastic blog format!

  How long have you been blogging for? you make blogging look easy.
  The total look of your website is excellent, as well as the content!
  You can see similar here prev next and that was wrote by Denny70.

 6. Wow, superb weblog format!
  How lengthy have you been running a blog for?
  you make blogging glance easy. The entire look of your
  web site is excellent, as neatly as the content!
  You can read similar here prev next and it’s
  was wrote by Anderson65.

 7. Wow, superb blog format!
  How lengthy have you been running a blog for?
  you make blogging glance easy. The total glance of your web site is great,
  let alone the content material! I read similar here prev next and
  it’s was wrote by Antone91.

 8. Informative Site… Hello guys here are some links that contains information that you may find useful yourselves. It’s Worth Checking out 급전

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja